Köszöntő

Történelmet nem azért írunk, hogy különféle eredetű és értékű adatokat egybehordjunk és látásmódunknak megfelelően csoportosítsunk, hanem azért, hogy irányt mutathassunk a ma élőknek. Ezért szükséges időszakonként történelmi látványt is készíteni. /Bakay Kornél/

A “történelmi látvány”-t szakmánk horizontján a Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójának sorozata biztosítja. Az idén VIII. alkalommal megrendezésre kerülő találkozó kulcs gondolata: Európai kultúra – nemzeti örökség. Az előző, 2013-ban rendezett találkozón a központi gondolat:Határtalan együttműködés. Stratégia, integráció, megújulás volt. Míg a VI. találkozó (2004) Az európaiság  – magyarság. Kulturális örökség és integráció címet viselte.

A felvázolódó másfél évtizedes ív is mutatja, szakmánk ezer szállal kötődik az európai kultúrához. A történelmi gyökerek nem elválasztanak, hanem összekötnek bennünket. Ennek megélő láttatása, a magyar kulturális hagyományok európaivá, az európaiak magyarrá modifikálása közös felelősségünk.

A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója szervezőbizottsága e felelősséggel áthatva üdvözli a találkozó valamennyi résztvevőjét, kíván eredményes tanácskozást, feltöltődést, iránymutató, megosztható és hazavihető szellemi tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.